nav01
nav02
nav03
nav04
nav05
nav06
nav07
nav08

Energielabel:

Wat is het Energielabel voor woningen en is dit verplicht?

Met ingang van 1 januari 2008 moeten eigenaren van woningen bij verkoop of verhuur van hun huis een Energielabel kunnen overhandigen aan de koper of huurder. Het Energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning en is bedoeld om mensen te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Het Energielabel voor woningen loopt net als de energielabels op koelkasten, wasmachines en auto's van A tot en met G. Het A-label is het meest energiezuinig en het G-label is het minst zuinig. Het Energielabel is maximaal tien jaar geldig.

Uw woonlasten bestaan voor een belangrijk deel uit energiekosten. Bij het kopen of huren van een nieuwe woning is het daarom van belang betrouwbare informatie te hebben over de energiekwaliteit van een woning. Daarom is er het energielabel woningen.

U ziet in één oogopslag of een woning zuinig of onzuinig is. De verwachting is dat zuinige woningen makkelijker verkocht of verhuurd worden, en dat ze dus meer waard zijn. Dat is een extra reden om te investeren in energiebesparing. En energiebesparing is nodig in de strijd tegen klimaatverandering.

Energie besparen in huis

Het energielabel woningen gaat over maatregelen waarmee u flink wat energie kan besparen, zoals isoleren en het vervangen van de verwarmingsinstallatie. U neemt deze maatregelen vaak bij een verbouwing of renovatie van uw woning. Daarnaast kunt u ook op andere manieren aan de slag met energiebesparing, zonder te investeren of met een kleine investering. Lees hierover meer in Energie besparen in huis.

Verplicht

Verkopers en verhuurders zijn per 1 januari 2008 verplicht om een energielabel te laten zien. Op die manier kunnen belangstellenden de energiekwaliteit van een woning meenemen in hun beslissing om die woning te huren of te kopen. Op het moment dat woningen van bewoner wisselen, dient de verkoper of verhuurder het energielabel te overhandingen aan de nieuwe eigenaar of nieuwe huurder.

Een energielabel is voor 10 jaar geldig.

Uitzonderingen

Huizen die jonger zijn dan 10 jaar hebben geen verplichting tot een energielabel. Deze zijn al energiezuinig gebouwd. Wanneer u een Energie Prestatie Advies (EPA) heeft laten opstellen door een gecertificeerd adviseur tussen 1 juli 2002 en 1 januari 2008 hoeft u ook geen energielabel te laten maken. Professionele verhuurders (zoals woningcorporaties) hoeven pas per 1 januari 2009 te voldoen aan de verplichting. Voorwaarde is wel dat de corporatie voor die datum al haar woningen van een energielabel heeft voorzien. Er zijn nog een paar andere uitzonderingen. Voor meer informatie over uitzonderingen op de verplichting zie VROM.

Tarieven

Appartementen: € 150,- incl. BTW
BTW Benedenwoning/bovenwoning met 1 woonlaag € 150,- incl. BTW
Eengezins-tussenwoning: € 165,- incl. BTW
2-onder-1-kap-woning: € 185,- incl. BTW
Vrijstaande woning: (tot 600m3) € 210,- incl. BTW

De bovengenoemde tarieven gelden indien er van de desbetreffende woning een tekening voor handen is.
Wanneer de woning volledig moet worden ingemeten geldt een toeslag van € 25,- incl. BTW.
Binnen een straal van 15 km. zullen er geen voorrijkosten in rekening worden gebracht.

Bijzondere woningtype's en woningen groter dan 600 m3 op aanvraag.

Vraag hier uw offerte aan.